't Tweede Trefpunt

Vintage, eigentijdse mode en feestkleding in Almere Haven

Afgelopen week...

De afgelopen week was er een met veel aparte ervaringen. Veel mensen binnen gekregen, die blij waren, dat ze de winkel ontdekt hadden. Dat doet ons natuurlijk heel goed. Je wordt behoorlijk opgepept en houdt de moed er in als je zulke positieve berichten van mensen hoort.

Toch hadden we ook een paar mensen in de winkel, die me aan het nadenken gebracht hebben.

Vrijdag kwam er een mevrouw met een grote maat binnen; ze legde na een poosje 3 mooie broeken voor een tientje op de balie. Ik had een partijtje boetiek broeken t/m maat 60 gekocht en heb die laatst in de 5 euro afdeling gehangen. Want ook mensen met grote maten mogen van mij dat voordeeltje vaak proeven.

Toen pakte ze een prachtig jack, dat 25 euro kostte. Ze begon te klagen over de prijs. Nu blijf ik soms te laag prijzen en soms te hoog. En dan ben ik best wel schappelijk wanneer het te hoog is. Maar dit was een mieters sportief jack in 't rood. Die kleur hing volop bij ons, maar dunt al aardig in. Ik wilde dus geen korting geven. Het stond haar ook nog heel erg leuk. En zie maar dat je er ergens goedkoop aan kunt komen. Maat 50 nog wel!

Er volgde een "vriendelijke" discussie. Eén waar ik uiteindelijk toch m'n verbazing uitsprak over het feit dat nooit gevraagd wordt of iemand bij mag betalen voor 3 nieuwe broeken van een tientje. Boven op de 1e etage hangt het vol met prima koopjes voor 3,33 euro per stuk. Dure merken en goed draagbare kleding wisselen daar regelmatig af.

Dat wij nog bestaan, komt door het feit dat we voor de meest gangbare kleding ook een leuke prijs durven te vragen. We hebben hier niet het "kringloop" niveau, betalen aan particulieren voor de kleding en besteden de uiterste zorg aan de kleding beneden. We houden het dus op deze manier in stand. Vooral ook voor de mensen, die het waarderen om in een gezellige omgeving een mooi stukje kleding te kunnen kopen en gewoon zichzelf kunnen zijn.

Zaterdag: ik verloor weer eens m'n geduld nadat iemand me suf had lopen bedelen om de leukste tasjes voor 5 euro te krijgen. Hij wilde een tasje voor z'n moeder kopen, maar had er slechts 5 euro voor over. Vervolgens nam hij er geen genoegen mee, dat ik een nieuw avondtasje van 20 euro niet aan hem "gunde" voor 5 euro. Ik kreeg te horen, dat ik met een kringloopwinkel niet zo'n kapsones moest hebben. Enzovoort. Die meneer had trouwens wel een dure bril op z'n neus en z'n kleding was ook niet bepaald hier gekocht..

Ik besef nu ineens waarom ik eigenlijk zo veel met m'n hart bij deze winkel zit. Mijn puberteit bestond uit "schone schijn" en het aflossen van schulden voor ons gezin; ik raakte gewend aan een beetje kleding dat ik kocht bij een enkele tweedehands kledingwinkel, die er toen maar bestond.
Mijn moeder was vaak ziek. Ik heb haar vanaf m'n 10e altijd bijgestaan i.p.v. te genieten van m'n jeugd. Op m'n 17e moest ik letterlijk bedelen om een lening bij de sociale dienst in Antwerpen om haar te kunnen laten opereren. Ze lieten haar letterlijk liggen op de brancard in de hal van het ziekenhuis, omdat we niet verzekerd waren. Op mijn 18e is ze toch nog overleden. Ze is 46 jaar geworden. Ik had kort ervoor van m'n salaris nog een pruik voor haar gekocht. Die kostte destijds 1500 gulden.

Ik ben trots met deze winkel en met het feit dat ik m'n moeder nooit af heb gescheept met een afgedongen tasje van 5 euro. Mijn zoon betaalt de huur van de winkel en ik had er eigenlijk heel veel moeite mee, de laatste tijd. Ik hoopte dat we dat we dat eens van de winkelomzet zouden kunnen doen. Maar nu besef ik pas hoe waardevol het is, dat hij dit doet. Geld maakt ons niet gelukkig - wel dat saamhorigheidsgevoel dat zoveel in onze maatschappij ontbreekt. En nu pas begrijp ik wat hij bedoelt, als hij zegt: "Ik investeer in jouw geluk, mam!"

Reacties

Plaats een reactie

 1. Sien op 12-10-2011 om 20:04 uur:

  Touche ;-)

 2. Eva op 12-10-2011 om 20:10 uur:

  Ik sluit me zo aan bij jou gedachte! LIever hard werken en de broekriem aan, dan...

 3. Mathias op 12-10-2011 om 20:27 uur:

 4. Geeske op 13-10-2011 om 13:01 uur:

  en zo is het maar net go wilma !! go mooi gezegt niks meer aan toevoegen :))

 5. corrie op 13-10-2011 om 14:46 uur:

  nou dat is een mooi geschreven woord
  jou zoon is goud waard
  en wat de mensen in de winkel betreft
  zij mogen blij zijn met z,n prachtige winkel
  en met de gezelligheid die er is dagelijks
  wie heeft er in zijn winkel een tafel waar heerlijk koffie en thee gedronken kan worden?? ga zo door en de mensen met zoveel noten op de zang moeten maar ergens anders gaan zeuren

 6. Colette op 13-10-2011 om 23:50 uur:

  Het gaat erom te doen en te laten waar je met hart en ziel achter kan staan. De een doet dan dit en de ander laat dat. Je voelt alleen zelf of je goed slaapt en iets toegevoegd hebt aan de dag. Doen wat in je vermogen ligt...jij weet het en iedere keer wanneer ik je mag ontmoeten weet ik..Je bent een kanjer !

Recent nieuws