't Tweede Trefpunt

Vintage, eigentijdse mode en feestkleding in Almere Haven

Herhaling “Dubbeltje op z’n kant”: onze mening

Vanmorgen kreeg ik nog een reactie binnen van Saskia, een goede klant van ons. Zij reageerde nog op een bericht uit 2009 over het bovengenoemde programma, Een Dubbeltje op z’n Kant.

Al 2 keer is het stukje op tv herhaald, waarin ’t Tweede Trefpunt te zien is. Nu is het natuurlijk wel vleiend als bestaande klanten ons even tippen dat er weer een herhaling is geweest, maar eigenlijk wil ik nu wel eens verwoorden hoe ik het destijds heb aangevoeld en nog steeds met dat gevoel zit.

Als iemand op je af loopt met de vraag of we een behoorlijk bedrag voor wat babykleding willen “doneren” tijdens het programma, is de eerste gedachte: “Voor merkloze babykleding geef ik geen cent.”

Elke jonge moeder die krap bij kas zit, koopt ladingen spullen via rommelmarkten, Marktplaats of kringloopwinkels. Wij betalen er voor, wassen en strijken alles en hangen het op maat op. En 80% blijft zeker over en gaat achteraf naar liefdadigheid. Wij kunnen kleding niet verkopen voor een laag bedrag, dus nemen we alleen nog merkkleding aan als het om babykleding gaat.

Maar: aangezien ik het programma nog nooit gezien had, stelde ik voor dat ik wel 200 euro wilde geven (voor een doos rommel) mits de naam van de winkel goed zichtbaar werd getoond. Ook wilde ik absoluut in het programma vermelden dat dit normaal niet zo bij ons gaat.

En dan kijk ik naar zo’n stukje, omdat de winkel er in voor komt. Dan pas komt het besef dat zo’n programma voor ons eigenlijk geen echte reclame is. Want wat is de inhoud? Mensen, die juist hun neus optrekken voor zélfs onze winkel komen liever in geldzorgen dan dat ze eens bewust met de feiten omgaan. Kleine kinderen worden volgepropt met duur speelgoed en kleding terwijl er overal kringloopwinkels zijn en Marktplaats vol staat met luxe artikelen die mensen na een korte tijd al niet meer willen. Zelfs het vérkopen van eigen spulletjes en kleding hebben ze nooit gedaan.

(Dit bestand bestaat niet)

Mensen die het financieel niet nodig hebben, brengen bij ons kleding in om toch anderen nog wat te gunnen en mee te werken aan kringloop. Er zijn dan zelfs mensen bij, die evengoed door de winkel lopen en nog wat leuks mee nemen. Heel doelbewust! Onze eigen klanten kopen natuurlijk ook een deel in gewone winkels. De kleding die ze niet meer dragen, bieden ze bij ons aan. We kopen lang niet alles op, maar als dat wel zo is, krijgen ze geld op een kaart en kopen daar weer kleding voor terug. Die mensen zullen niet gauw in de problemen komen. Die leven bewust met wat deze wereld te bieden heeft. Heel veel terugloop, maar ook talloze kansen om je leven weer aan te passen. Niet zomaar klakkeloos dure dingen aanschaffen en aan het begin van de maand je huur niet kunnen betalen.

Ik heb 200 euro neergelegd voor een stukje reclame voor onze winkel. Maar als hier mensen, gekleed in Nike, G-Star en andere dure merken, komen vragen naar de voedselbank en zo snel mogelijk onze winkel weer uitlopen, dan besef ik dat ik van “Dubbeltje op z’n Kant” een heel ander programma gemaakt zou hebben. Maar dat trekt geen publiek. Misschien moet ik ook wat dramatischer aan de gang om “publiek” te trekken.

Zie ook het bericht Mensen leren niets van 'Een dubbeltje op z'n kant'

Hoe denk jij hier over?

Reacties

Plaats een reactie

 1. Brigitte op 01-10-2011 om 17:34 uur:

  ik ben het helemaal met je eens. Er zijn veel mensen die geen idee hebben hoe ze met hun geld moeten omgaan. Verkeerde prioriteiten stellen. Ik heb geen geldgebrek maar kom graag bij je in de winkel om een gave outfit voor mij en mijn gezin te scoren. Dan kan ik met het geld wat ik uitspaar andere leuke dingen doen!

 2. Saskia op 01-10-2011 om 22:44 uur:

  Natuurlijk koop ik ook kleding in een 'gewone' winkel, en dat hoeft voor mij ook niet altijd duur te zijn... Ik vind het ook belangrijk dat mijn zoon meekrijgt dat je niet persee in dure merkkleding rond hoeft te lopen! Tuurlijk geniet ik enorm van het feit dat ik bij jullie de deur uitloop met een (bijv) Mexx broek voor hem, voor weinig. Het is toch de omgekeerde wereld, om zoals je zelf een voorbeeld schetst, binnen te komen in allerlei merkkleding en je dan te vragen waar de voedsel bank is... Ja, sorry, dat vind ik dan te zot voor woorden. 't Spijt me geweldig, maar als ik kan kiezen tussen een geweldige (merk) broek van 50 euro of een week eten, ga ik toch voor het laatste! Ja, ook ik heb helaas geen miljoen op de bank, maar, en ik weet dat dit raar klinkt, al zou ik dat wel hebben, dan nog hoef ik niet persee alleen maar merk kleding te hebben. Ik draag wat ik leuk vind en waar ik me lekker in voel, of dat nou bij julllie vandaan komt of van een 'gewone' winkel! Enne, Wilma, met jouw zaak is helemaal niks mis! Ik kwam er graag en dat doe ik nu nog! Groetjes en tot snel, Saskia

 3. Wilma op 01-10-2011 om 22:54 uur:

  Bedankt meiden voor die feedback!

 4. Eva op 02-10-2011 om 10:20 uur:

  Hier ook een medestander.. Ik had heel makkelijk afgelopen jaren een schuld van duizenden euro's kunnen opbouwen: man verloor baan enz. enz. Maar ik ben zo eigenwijs dat dat niet gebeurd is... ik zou me doodschamen als ik dat programma op de stoep had staan! Ik krijg veel kleding en wat er goed is schuif ik door... via jullie of naar een goed doel. En het geld op mijn "kaart" zorgt voor die ruimte en oplossingen. (en vintage is toch in!)

 5. julia op 03-06-2013 om 14:35 uur:

  Zijn jullie allemaal niet goed ofzo.
  Ik hier ben zelfs slachtoffer van het programma, daar waar jullie zo graag reclame willen maken over het hoofd van andere mensen.
  Zit ik met het programma dat al jaren herhaald word omdat wij zo een zielig verhaal hadden.
  En hou een op met die vooroordelen.
  Niet iedereen is zo.
  Ik had niet eens tijd om te shoppen aangezien mijn kind doodziek is/was.
  Sommige mensen kiezen er dus niet bewust voor.
  En dan denk je dat meedoen aan zo'n programma je zal helpen.
  Niets is minder waar.
  Het programma gooit je leven op zijn kop, maakt dat mensen alles van je weten.
  Laten het lijken alsof je meer als het dubbele aan schuld hebt, en je relatie gaat er kapot aan.
  Alles.is dat programma is nep. Iedere traantje is geplakt. Iedere bezoek van een deurwaarder is gemaakt.
  Kijk eerst eens naar jezelf voordat je je bek opentrekt met de meningen over andere!

Recent nieuws