't Tweede Trefpunt

Vintage, eigentijdse mode en feestkleding in Almere Haven

Een nieuwe fase

Het is eindelijk zover… Na weken van afwachten kan ik jullie nu mededelen dat ik de sleutel heb van een totaal kaal casco aan de Marktgracht 37! Midden in het centrum van Haven, maar net uit de loop van voorbijgaande mensen. Ik heb overal gezocht, maar er is niets kant-en-klaar meer te huur in het centrum. En aangezien Almere Haven al zo weinig aparte winkeltjes heeft en ik graag onze ontmoetingsplek wil handhaven, was het centrum voor ons de enige optie.

Geld is er niet voor, maar ik heb wel de moed om nog iets te op te zetten als ik heel veel hulp kan krijgen. Ik heb een voorlopig contract van de makelaar gekregen om te kijken of ik het kan redden om met klanten en misschien steun van buitenaf iets te realiseren. Aan de Kerkstraat wordt gelukkig behoorlijk uitverkocht, maar daar gaan ook de kosten door. We kunnen er bijna niets van reserveren voor het nieuwe project.

Actus Notarissen geeft ons al korting voor het opmaken van een akte voor een stichting met een goed doel met Krijn, Sienke en mijzelf als bestuursleden. Wat een opluchting nu we beseffen dat er deuren open kunnen gaan. Dat we nu eindelijk ook middels allerlei instanties hulp kunnen krijgen.

Via de mailinglist ga ik volgende week ook aan alle reeds bestaande klanten vragen of ze op de een of andere manier mee kunnen helpen aan de opbouw van het nieuwe pand. Daarvoor is een goed plan nodig. Dat moet nu gemaakt worden. Als er al mensen zijn, die af en toe een paar uurtjes willen meedenken, dan zie ik graag een reactie op de site of op wilma@tweedetrefpunt.nl

Hier in het pand aan de Kerkstraat mag geen winkel gevoerd worden volgens het bestemmingsplan. Dat hield ons al die jaren tegen om officieel dingen te doen. We konden geen stichting vormen waarbij mensen met een uitkering in de winkel mee konden helpen, geen modeshows houden omdat we bescheiden moesten blijven voor modewinkels in het centrum en we konden om dezelfde reden ook geen outlet kleding verkopen. En dat heeft vooral gestagneerd om in het pand verder te gaan met aanverwante bedrijfjes. Bang, dat we er dan met z’n allen tegengehouden zouden worden.

Op het moment dat we de leegverkoop aankondigden, was er op het eerste gezicht geen andere mogelijkheid dan volledig te stoppen. De volgende dag kreeg ik al een aanbod om de hele winkel meteen te verkopen. Er moest dus in sneltreinvaart nagedacht worden. En toen al besefte ik dat ik dan nooit meer de kans zou krijgen om jullie tegemoet te komen. Jullie, maar natuurlijk ook mezelf! Ik heb het aanbod afgeslagen en pas daarna is mijn gevoel bevestigd.

Alle morele steun om mijn keuze te versterken, hebben we de afgelopen weken ontvangen. Niet alleen door de massale opkomst na onze oproep vanwege de uitverkoop. Maar vooral omdat zoveel mensen hebben laten blijken dat ze het heel erg vinden als ’t Tweede Trefpunt voor Almere Haven verloren gaat. Wat waren het emotionele weken en wat kon ik zelf daardoor heel snel mijn glas weer halfvol krijgen om de toch wel behoorlijke problemen van me af te zetten.

Roos heeft ons per eind februari verlaten en we hebben er een maand op een fijne manier naar toe geleefd. We hebben elkaar gesterkt om onze geest leeg te houden zodat er ruimte kon ontstaan voor nieuwe plannen. Dat is inmiddels voor haar en voor ’t Tweede Trefpunt voor een groot deel gelukt! We vinden het heerlijk dat ze al een nieuwe baan heeft gevonden en wensen haar dan ook heel veel succes toe. Zowel zij als wij moeten echter nog een traject afleggen, maar het voelt allemaal goed aan.

Ik ben ook ontzettend blij dat er voor Krijn privé heel wat moois voor terug is gekomen in deze maanden. Zo los van de financiële verantwoording voor ’t Tweede Trefpunt en los van een aantal tijdrovende taken bij verenigingen kwam voor hem een nieuwe liefde op zijn pad. En ik wens Loes en deze kanjer samen een heerlijk leven toe.

Ik kan dus niet anders zeggen dan dat ik heel gelukkig ben met alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is..

Ik ben privé eigenlijk nooit iemand geweest die afhankelijk wilde zijn van anderen. Maar de laatste jaren ben ik dat met en door de winkel wel geweest. Afhankelijk van mijn zoon die een paar jaar de zaak gesteund heeft. En afhankelijk van een goede “huisbaas” die ons volledig het vertrouwen gaf. En ondanks dat ik zelf vrijwillig 7 jaar heb gewerkt voor dit goede doel heb ik geleerd om ook steun te aanvaarden in plaats van alleen te geven.

Maar kan ik het nu aan om weer een bepaalde periode 80 uur in de week te werken om alles vrijwillig te runnen en toch mijn privé leven te bekostigen? Dat is in de afgelopen weken een reis door mijn geest geweest. En ik besef dat ik de kar toch echt niet alleen kan trekken.

Onlangs vroeg iemand mij: “Wat is je droom?” Ik wist daar geen antwoord op. Maar nu ik noodgedwongen moet kijken naar wat ik zelf graag zou willen, komen de puzzelstukjes bij elkaar.

Mijn grote droom is jaren geweest om een boek te schrijven voor mensen, die incest mee hebben gemaakt. Ik begin steeds meer te beseffen dat het boek er niet eens meer hoeft te komen. Dat gewoon mijn uitstraling en doorzettingsvermogen zo her en der al voor heel veel mensen een steuntje in de rug zijn geweest. Het enige verschil is dat je met een boek aandacht krijgt. En dat heb ik eigenlijk voor ’t Tweede Trefpunt nodig gehad, maar niet benut. Ik hoefde natuurlijk geen aandacht te krijgen toen alles door Krijn en mij geregeld en betaald werd. Maar nu zou ik wel van de daken willen schreeuwen om hulp.

Want wat is er van mijn droom geworden?

Ik wil heel graag mensen samen laten komen, een vonk van energie over laten springen, zich bewust laten worden van kringloop, maar ook mensen re-integreren door ze een warm centrum aan te bieden van waaruit ze weer met zelfvertrouwen de maatschappij in kunnen gaan. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor mensen die een zware jeugd hebben mee gemaakt. Ik wil ze laten zien dat er nog zoveel blijheid en goeds in je leven kan zijn. Dat je door je nuttig op te stellen zoveel meer voor jezelf en anderen bereikt dan dat je achterom blijft kijken. Ik wil door er gewoon te zijn kracht doorgeven aan mensen die het niet zien zitten. Elke dag weer beleven hoe positieve energie overslaat op anderen.

En dat kan ik niet alleen. Daar heb ik jullie allemaal voor nodig. De sterke mensen voor een steuntje in de rug en de zwakkeren om ze moed te geven. De kleding en de winkel is slechts een dekmantel voor de warme deken die ik eigenlijk werkelijk wil zijn. Maar ik heb die dekmantel nodig. Want het is fijn om in een echt bedrijf mensen te leren om weer goed te functioneren. Er is van alles waar te maken. Geen fictieve werkomgeving, maar één waar mensen hun houvast weer vinden omdat ze samen een team vormen en wat moois neerzetten. Maar ook de omgeving waar fijne gesprekken ontstaan. Vaak met mensen die niet eens wat komen kopen. In een alledaags, nuttig sfeertje zonder een spreekkamer hebben we vaak tijd en aandacht voor elkaar. De afgelopen jaren vielen zulke waardevolle momenten vaak weg door de voortdurende druk om de kosten voor te blijven. Maar de koffietafel is en blijft de warme plek in de winkel waar het eigenlijk om draait.

Zoals het zeven jaar gegaan is, kan het niet meer. Ik moet naar wegen zoeken om de lasten op te vangen. Voor een groot deel zijn we selfsupporting, maar het blijft aan de krappe kant als je ook de ruimte wilt geven voor sociale ontmoetingen.

Ik heb al brieven geschreven aan de gemeente om te vragen of ze ons financieel kunnen ondersteunen. Maar daar is afwijzend op gereageerd. Logisch enerzijds, want ik heb het nog niet van de daken geschreeuwd. Ik ben nu (met dank aan de heer van Eck) aanvragen aan het voorbereiden voor het Oranjefonds, Start Foundation en Stichting Instituut GAK in de hoop een vergoeding voor die nieuwe opstart te kunnen krijgen. Als jullie nog een plek weten waar ik voor steun kan pleiten, laat het me alsjeblieft weten.

Volgende week maken we dus een specifieke lijst van alles wat er nog aan het pand op de Marktgracht gedaan moet worden. Het is heel veel, maar we kunnen niet veel als er geen geld is voor materiaal. We hopen dat er mensen onder jullie zijn, die ons mee kunnen helpen. Dan kunnen we de gemeente Haven met z’n allen laten zien waar we voor staan!

Bedankt voor het lezen van dit epistel. Jullie hebben dit hele verhaal verdiend. Ik wil graag open zijn, maar heb de afgelopen weken niemand lastig willen vallen met alle zaken die naar voren kwamen. Nou ja, ik hoop dat het sneller gelezen is dan ik het geschreven heb.

Bedankt voor alle support in de afgelopen weken en vertel alsjeblieft door dat we nog tot en met 28 april open zijn en heel veel aanbiedingen hebben.

Op 28 april sluiten we met veel tamtam de zeven magere, maar oh zo vervullende jaren aan de Kerkstraat af. Zorg dat je die dag vrij houdt, want we maken er een happening van!

Wordt vervolgd…

Reacties

Plaats een reactie

 1. Saskia op 24-03-2012 om 18:46 uur:

  Blij, blij, ik ben zo blij! Vooral voor jullie, en een klein beetje voor mij. Ik wil je met zoveel mogelijk helpen, en je weet dat je dan alleen maar hoeft te bellen! Geweldig, Wilma, Sien,Maaike en de rest van de dames die ik niet bij naam weet, echt helemaal geweldig!! Liefs en een dikke knuffel van mij!

 2. Theo viejou op 24-03-2012 om 19:59 uur:

  Hallo, ik heb misschien een idee, kun je er geen ontmoetingspunt van maken voor mensen die iets willen aanbieden op marktplaats. een soort bezichtigingsplaats , dat als mensen iets aanbieden op marktplaats het ook kunnen laten zien? Je zit centraal in het land, en je kunt een provisie afspreken, dat als je dingen verkocht worden daar een percentage van krijgt? Je kunt daarbij koffie en thee verkopen ex , heb je ook inkomsten van, dus een afspraakpunt van verkopers en kopers van marktplaats.
  Groet en het gaat jullie goed !!!

 3. Wilma op 24-03-2012 om 21:09 uur:

  Ja Saskia, goed hé?! Vandaag hebben we verf en allerlei spullen gehaald. Maandag wordt er gestart met de voorbereiding om de wanden en het plafond te schilderen. En woensdag gaat Sien al beginnen met Martijn, mijn zoon. Er zullen zich vanzelf wel mensen aanbieden ook, maar het moet wel te overzien zijn. We hebben daar geen toilet of keukentje. Dus iedereen moet zich behelpen. Afijn, we gaan het heel rustig aan doen.

 4. Wilma op 24-03-2012 om 21:14 uur:

  Hoi Theo,
  Alles goed daar? Wat een leuke reactie! In ieder geval kunnen we ook spulletjes gaan verkopen. We hebben op de Marktgracht een winkelvergunning, dus dat geeft een hoop vrijheid. Ik gooi alle ideeën wel in een hoge hoed en laat iedereen wel weten wat er uiteindelijk uit komt. Bovendien staat flexibiliteit hoog in mijn vaandel. We zien het wel. Eerst maar beetje voor beetje er een winkel van maken.

 5. Karin Visser op 26-03-2012 om 11:34 uur:

  Wat heb ik lang op dit mailtje gewacht/gehoopt, ben blij voor jullie maar ook voor me zelf.
  Succes en heel veel geluk.

  Karin

 6. Hannie Schuuring op 26-03-2012 om 21:34 uur:

  Hallo Wilma, wat een plannen allemaal, heb nog niet alles goed kunnen lezen, zal ik 1 dezer dagen zeker doen.
  Zullen een keer langskomen in de winkel en kijken of we je ergens mee kunnen helpen.
  Voor nu, veel succes, het beste en een goed gevoel bij alles.
  Groetjes Nico en Hannie Schuuring

 7. petra vis op 29-03-2012 om 01:20 uur:

  hoi wilma, ik heb veel respect voor je ,want je staat en leeft duidelijk met het doel anderen te respecteren en mensen een warme deken willen omslaan en er gewoon zijn voor mensen. Dit merk ik niet vaak meer en zelfs door mijn ziekte is er weinig begrip voor mensen die het moeilijk hebben. Toen ik je verhaal las en herlas bedacht ik me dat het fijn zou zijn om thema bijeenkomsten te geven over allerlei problemen: ziekte, uitkeringen, verdriet, problemen met instanties, problemen met psuchische klachten .opvoed problemen , overgewicht ,financieele problemen ,echtscheiding enz enz. Je kunt een proffesional uitnodigen die op vrijwillige basis een lezing, informatie,oplossing, luisterend oor kan bieden. Dit heb ik mijn tijd als verpleegkundige ook altijd willen doen want ik weet zeker dat er heel veel verborgen verdriet en armoede en frustratie heerst onder onze bevolking. Dus een themaochtend of middag over een bepaald probleem /onderwerp en als degene die je hebt uitgenodigd klaar is met de bespreking, zou je een nabespreking onder elkaar kunnen doen met evt kleine lunch en drankje tegen betaling. Of je biedt een thema ochtend/middag aan voor een vast bedrag per keer. Ook evt. therapieen voor mensen met psychische klachten in de vorm van gespreksgroepjes , of inspelen op financiele problemen dmv budgetering (banken kunnen daar meer over vertellen) ,besprekingen over nazorg/ leven met kanker (hier is veel behoefte aan )en een bezoek aan psycholoog is best duur en praten helpt bij verwerking en/of knutselen: tekenen ,bloemstukjes maken ( benader een school voor stagiaires). Kortom: ik denk dat er genoeg mensen zijn die proffesioneel en vrijwillig lezingen willen geven gekoppeld aan een thema. Als dat een beetje loopt kun je misschien vaste uren per week een thema bespreking houden. En de vrijwilligers kun je verzamelen via mond op mond reclame, benaderen scholen voor onbetaalde stagiaires, mensen uit gezondheidszorg, dieetisten,podotherapeut (voet,rugproblemen) mensendieck (verkeerde houding zo belangrijk) die krijgen dan ook weer klanten, en wat je ook doet : inkomsten voor de thema lezing, inkomsten door consumptie verkoop. Verder zijn er veel mensen die beperkt zijn en een klusjes man/vrouw nodig hebben. Er bestaat al wel zon stichting maar als je zoiets kleinschalig opzet werkt het misschien veel beter. Iemand schrijft zich in (voor een klein bedrag) voor een klus, wat van alles kan zijn: boodschapje doen, wandelingetje maken via overloop, kleine klusjes in/ rond huis en jij zoekt een aantal vrijwilligers die kunnen helpen. Vraag en aanbod, en jij verdient iets als bemiddelaar hiervan. Er zijn genoeg marktplaats verkoop winkels, ik denk echt dat het bij elkaar brengen van mensen een goede zet is.Men word wijzer door het luisteren naar anderen en vaak merken ze dan dat ze de enigen niet zijn . Ook bv kaarten voor de ouderen (als thema) en evt maaltijdeservice. Ik wil wel helpen met opzetten themas als je daar heil in ziet. Ik weet natuurlijk niet of je een aparte, geschikte ruimte daarvoor hebt. Misschien moet je de stichting MEE hierover benaderen,en evt dieetisten, fysiotherapeuten over een bepaald onderwerp, Uwv, gemeente ( ondersteunen va vrijwilligers en mantelzorgers, maaltijdverzorgingsociaal cultureel werk, buurthuizen, subsidies aan verenigingen, maatschappelijke opvang, ook kun je aanvraag bij gemeente indienen voor extra geld voor sociaal -culturele en sportieve activiteiten. De gemeente kent een declaratiefonds waar kosten voor sociaal-culturele of sportieve activiteiten ingedient kunnen worden. Op site : regelhulp.nl kun je allerlei vragen beantwoorden over voorzieningen en uitkeringen.Ik hoop dat je er iets mee kunt, en wil je ook helpen dingen uit te werken. succes en ik zaL vd week ff in de winkel komen, de reden dat ik weinig kom is dat ik Tonnie niet wil zien (zij heeft alle schulden aan willem toebedeeld, en daar heb ik ook hinder van) en toen ik haar zag in de winkel dacht ik: oke hier kom ik niet meer, maar ik zal nu wel komen. Ik hoop dat je het gaat redden, er zijn maar weinig mensen die het individueel nog redden en ik hoop dat je en de winkel met iets anders kan combineren. Kijk naar de fotowinkel die is samengevoegd met chocolatrie Brouwer, triest toch? groetjes petra vis

 8. Wilma op 29-03-2012 om 08:41 uur:

  Hallo Petra. Wat fijn dat jij ook wat hebt kunnen wegschrijven via de site. Alleen heel jammer van je ene zin in hoofdletters. Ik had ook m'n privé mailadres erbij gezet. Daar was dat ene feit meer op z'n plek geweest. Maar goed, ik heb wel houvast aan alle andere dingen die je aandraagt. Ik heb wel de ziekte van Lyme gekregen om duidelijke keuzes in m'n leven te gaan maken. Ik kies dus voor een bepaald soort rust waarbij ik niet meer alles tegelijk wil doen. En ik ga verder met de mensen die me na aan het hart staan. Dat is een ding wat zeker is.
  Groetjes,
  Wilma

 9. brenda op 14-04-2012 om 19:42 uur:

  toppie wilma, en wat een respect voor jullie doorzettings vermogen.
  ben heel blij voor je, en hoop een top zaak wordt daar.
  wil je met alle liefde helpen, je hebt me nummer dus bel me.
  toy toy toy bren .

 10. roos op 10-05-2012 om 21:39 uur:

  nou die warme deken vond ik niet in uw winkel ik vond u maar een kille vrouw maar alsnog veel suc 6 met de doorstart

 11. Wilma op 10-05-2012 om 23:46 uur:

  Dat kan gebeuren. Het hele leven is als de natuur: vandaag schijnt de zon, morgen regent het en af en toe hebben we onweer. Maar jammer, dat u alleen het onweer mee hebt gemaakt.

 12. Tasja op 10-09-2012 om 11:42 uur:

  Hey Wilma,
  ik ben een trouwe klant al vanaf het begin,je weet wie ik ben.Ik heb ideeen om je zaak beter te laten lopen.Als je het interressant vind,kom ik graag ik een keer met je praten.Ik denk dat het voor beide partijen erg interessant kan zijn.Mijn o631562223.Mvg,Tasja

Recent nieuws