't Tweede Trefpunt

Vintage, eigentijdse mode en feestkleding in Almere Haven

Koemelk of borstvoeding?

Jaren geleden fietste ik in Nieuw Zeeland, samen met de vader van Krijn, mijn oudste.

Ik was 3 maanden in verwachting toen we helemaal bij Invercargill (de meest zuidelijke stad op aarde) een reformwinkel binnen stapten om soja brokken te kopen. Sojabrokken deden we 's morgens allebei in een bidon met water en 's avonds bakten we de uitgeknepen versie daarvan op met uien en knoflook. Onderweg prima voorziening van proteïnen, naast de dagelijkse bak met rauwkost.

De winkeleigenaar bleek een arts te zijn, die destijds met een heel team intensief in het ziekenhuis bezig was met de ontdekking dat koemelk absoluut niet gezond voor mensen is. Ik heb nooit precies begrepen wat de achtergrond was, maar één ding heb ik heel zeker onthouden: ik zou op m'n 36ste bevallen van m'n eerste kind en niemand, maar dan ook niemand kreeg van mij voor elkaar dat ik van de borstvoeding afging. Die arts gaf me het advies dat ik het zolang mogelijk vol moest houden.

Ik woonde destijds na de fietsreis van 10 maanden in een klein dorpje in Zeeuws Vlaanderen. Lekker conservatief, maar hele lieve mensen allemaal. De arme, oude verpleegster bij het zuigelingenbureau heeft wat met met me te stellen gehad! 11 maanden heb ik het volgehouden, waarvan de laatste maandelijkse bezoeken bij het bureau er heftig aan toe gingen. "Krijgt de kleine nu al Liga met sinaasappelsap?" "Nee hoor, dat eet en drink ik zelf wel - komt wel goed." Enzovoort. Als ogen konden doden.......

Ik heb het gevoel jaren vastgehouden vanwege zo'n doordringend bericht van iemand waarvan ik in zijn ogen zag dat hij begaan was met de hele wereld. De andere 2 kinderen hebben wegens moeilijke omstandigheden slechts 7 maanden borstvoeding gehad. Maar ik weet dat alle moeite, hoe zwaar dan ook, wat dat betreft beloond is. Dat daarna een mens na borstvoeding zelf keuzes gaat maken, staat los van mijn doorzettingsvermogen. En dat heb ik gehad, hoor! Afgekoppeld, na 4 dagen weer opgestart om een kind te redden - maanden afgekolfd omdat de kleine geen energie had om gewoon te drinken. Soms vind ik het jammer als ik moeders al na 2, 3 dagen hoor zeggen dat het echt niet ging. Maar oordelen doe ik daar verder niet over. Ik heb het zelf volbracht en daarmee uit.

Nu is het zo mooi, dat mensen als Rients Hofstra schrijven over allerlei zaken, die op den duur zeer verdrietig voor ons kunnen zijn als we zelf niet nadenken of ingrijpen. Of dat nu over politiek gaat (waar ik helemaal geen verstand van heb of wilde hebben), over onze gezondheid of over andere feiten.

In het geval van de onderstaande link (wel veel leeswerk!) heeft Rients de duidelijke uitleg (over)geschreven die ik al 30 jaar geleden in het Engels op me af kreeg in dat kleine winkeltje in Nieuw Zeeland.

http://rientshofstra.nl/blog/2015/waarom-verbieden-artsen-koemelk-niet

En vlak het eten van varkensvlees niet uit! Wat worden we daar toch ziek van! Maar het is juist zo lekker en bovendien natuurlijk veelvuldig te koop. Ook daar heeft Rients een blog aan besteed, maar ik heb er even geen anekdote bij. Haha.
Als jullie het nog interessant vinden, lees dat dan ook meteen maar. Toch?
http://rientshofstra.nl/blog/2015/waarom-verbieden-artsen-varkensvlees-niet

Niet dat ik het zelf goed doe, hoor. Zeer zeker niet. Maar ik ben me wel bewust van het feit dat er veel voeding aangeboden wordt die alleen maar geld in het laatje brengt voor de producenten. Dat die voeding ziekte-verwekkend is, zal ze een "worst" zijn. Ik mijd dus in ieder geval al alles wat in mooie verpakkingen, kant en klaar bewerkt in de supermarkten ligt. En behalve een sateetje als cadeautje af en toe blijf ik bij de vitrines met varkensvlees uit de buurt. Ze zouden er een diep rode sticker op moeten plakken!

En nog eet ik te veel suiker!

Reacties

Plaats een reactie

  1. Marijke op 15-06-2015 om 20:42 uur:

    Mooi verhaal Wilma, ik ben er ook van overtuigd
    dat melk niet gezond is voor volwassenen.
    Ik eet iedere dag havermoutpap op basis van water.

Recent nieuws